søndag 24. september 2017

Sykkel-VM 2

Sykkel-VM går mot slutten. Siste dagen i dag.  Og desse dagane har vore heilt spesielle. Byen er snudd opp-ned. Folkefest, vellukka, heilt fantastisk, er berre nokre få av dei mange positive ord og uttrykk som går att når folk snakkar om denne hendinga. Ikkje så rart. Ifølgje nyhetene er det det største idrettsarrangementet som har vore her i byen nokonsinne.  Og den innfødde statsministeren har sjølvsagt omtalt denne veka i høge ordelag og skrytt av innbyggjarane sin innsats. Der er eg samd med henne. Sjølv om eg ikkje er interessert i verken sport eller noko som smakar av konkurranse. Fart minner meg om stress, og det har eg hatt nok av i jobbsamanheng. Eg foretrekkjer rolegare former for liv. Som fredelege fjellturar i eige tempo.

Men me menneske er så forskjellege. Og denne veka er det dei på to hjul som har fått utløp for konkurranseinstinktet. 
Mykje arbeid er lagt ned på førehand. Den mange mil lange løypa er grundigt inngjerdt, og gjort det nesten umogeleg å bruka bil. Kvar enn ein skal er det sperringar og omvegar.  Korleis bussjåførane får gjort jobben sin er meg ei gåte.  Å reisa på hyttetur no var ikkje å tenkja på, så bilen har fått stå i ro. Sentrum er nesten bilfri, og erstatta av desse konkurrerande syklistane frå heile verda. Utruleg at det er eit verdensmesterskap som har kome hit til vårt nærmiljø !

  - Då eg var på veg gjennom sentrum etter gårsdagens fjelltur, var det reine 17.-tilstandar. Tjukt av folk. Tinka og eg gjekk i kø. Og storhendinga vart filma frå sidelinja, frå motorsyklane som følgde deltakarane og frå brølande helikopter over hustaka.  Slik har det vore heile veka, men sjølvsagt meir folksomt no i helga. 
  - Likevel, - alt har ein ende. Folkefesten er over. Alle syklistar er komne i mål. Unntakstilstanden er slutt. Vinnarane er kåra, og no er dei sikkert klare for heimreis. 
  - Det som står att er opprydninga. Og sjølv om det har vore  moro, skal det verta godt å koma attende til normale tilstandar og den heilt vanlege kvardagen.






mandag 18. september 2017

Sykkel-VM 1




Det er fest i byen i desse dagar. Eit lenge planlagt sykkel-VM har teke til. Mange store tre som på bildet har vorte pynta med strikkeplagg for anledningen.  10-12 slike tre prydar byen no. Det meste er strikka, noko hekla og så ser det ut som om det er brodert utanpå. Sikkert eit møysommeleg arbeid. Ikkje minst å få den ferdige stasen opp på trea. 
  - Mange har pynta med syklar, i butikkar, i hagar og på fortau og elles i bybildet. For no er det sykling som gjeld. 
Tenk at verdas beste syklistar inntek byen ! Det får me fastbuande innbyggjarar sjå på som ei ære. 
  - Gårsdagen, som var søndag, vart gudstenesta i domkyrkja flytta ut på sjølvaste torgallmenningen. Med kor og musikkorps og ei sykkelinspirert preike på fire språk vart det ei verdig byrjing på sykkel-VM-veka. Svært vellukka, nydeleg samansetjing, var det som vart sagt etterpå. Dei tilreisande syklistane fekk byrja arrangementet med Guds velsigning med på ferda. Så følgde salmesong og utdeling av vaflar frå sjømannskyrkja, før me fekk syklinga på storskjerm.

No er konkurransen i gong. Sykkelløypene er godt og grundigt inngjerdte og  foregår både her i byen og på øyane utanfor, på gater så vel som landevegar og over bruer som heldt by og land saman. 

Veret har vist seg frå si beste side så langt, og me får håpa både for dei konkurrerande og dei som ser på at det held seg slik.