søndag 25. desember 2016

Jul 2016

Det er 1.juledag og jula har for lengst senka seg over by og land og vår vesle heim. Julekrybba og alle englane mine er fint oppstillte på eit bord for seg sjølve og minner O. og meg om  kvifor me feirer jul, om Jesu kome til jorda og englane som song og gledde seg over det. Og difor kan me syngja:
                                      Glade jol, heilage jol ! Englar kjem frå Guds kongestol,
                                      blomar ber dei frå paradis, fint og fagert dei syng Guds pris.
                                      Løynleg ikring oss dei går.
I 2005, for 11 år sidan, fekk eg vera med til Israel og feira jul der det opprinneleg skjedde. Etter ein rundtur i det vesle landet, feirde me julekvelden i Jerusalem, etter først å ha teke ein tur til Betlehem.
Mykje har sjølvsagt forandra seg på dei to tusen åra som har gått sidan den første julekvelden. Likevel var det ei heilt spesiell oppleving å vera "der det skjedde" den første gongen.  Mykje hadde sett annleis ut i verda om ikkje Gud hadde gjesta oss på den måten den gongen.
                                             

lørdag 17. desember 2016

Mørketid

  - Det er så inderleg mørkt for tida. Mørkt når ein legg seg og mørkt når ein står opp. Mørkt når ein går morgontur med hunden, og det same på kveldsturen. Berre på midt-på-dagen-turen er det nokolunde lyst. Vel, "dagslyset" er eigentleg formørka av tungt regnver. Slik er det nesten heile tida. Veke etter veke. Det seiest at den nordnorske mørketida er verre, men eg veit no ikkje , eg. Oppe i nord har dei snø, og det hjelper mykje. Det hugsa eg etter det året eg budde i Tromsø.
 Her på vestlandet er det nesten berre mørker og væte. Når sola ein sjeldan gong viser seg er ho snar med å forsvinna bak skyene att. Det kan sjå ut som om sola og regnet kjempar om å spela hovudrolla. Og me veit kven som plar gå av med sigeren.

Ja, det er mørkaste tida no. At sola "snur" om få dagar er det lenge til me merkar noko til.

  - Eg ønskjer meg snø!!!
 Det hadde vore den store løysinga. Veit så vel kva for ein  vidunderleg verknad det har på humør og energi. Men veret rår eg ikkje med...
Har nok kontakta høgare makter ang ønskje om ei kvit jul. Men kva hjelper det når min prestemann ber om det motsatte. Reknar med at Gud høyrer mest på presten...